Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  21.06.2022 13:16:55

Květnové ceny výrobců vykazují skokový nárůst, spotřebitelská inflace dále poroste

Ceny výrobců v květnu zrychlily svůj růst. V meziměsíčním vyjádření nejvíce zdražili zemědělci, a to o necelých šest procent. Nejméně naopak vzrostly ceny tržních služeb. Vývoj výrobních cen tak naznačuje, že spotřebitelská inflace zřejmě ještě nedosáhla svého vrcholu a stojíme před jejím dalším růstem.

Meziročně čísla zveřejněná ČSÚ vypadají přímo drasticky. Ceny v zemědělství o více než 39 procen.t Z agrárních produktů došlo k nejvýraznějšímu zdražení v případě obilovin, jejichž ceny meziročně stouply o 60,3 procenta. V meziměsíčním srovnání nastalo největší zdražení u drůbeže, a to o necelých 14 procent.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily téměř o 28 procent, ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 13,5 procenta a tržních služeb pro podniky byly dražší o 6 procent.

V průmyslu největší cenový skok nastal u cen elektřiny, plynu a páry, které byly meziročně vyšší o 45,8 procenta. Následovaly chemické výrobky (39,1), kovodělné výrobky a papír (v obou případech 34,7). Nejpomaleji naopak rostly ceny u potravinářských výrobků, meziročně jen o 19,2 procenta.

Květnový vývoj cenové hladiny na úrovni výrobců naznačil, že spotřebitelské ceny nejspíše ještě budou zrychlovat svůj růst, neboť se do nich začnou propisovat vyšší ceny producentů. Dá se ale očekávat, že během letních měsíců se díky sezónnímu vlivu přinejmenším zpomalí růst cen zemědělských produktů, v lepším případě by mohly dokonce klesnout. Záležet však bude na vývoji počasí, jelikož to má zásadní vliv na úrodu.

Naprosto neznámou je vývoj cen energií. V posledních dnech jsme zaznamenaly pokles dodávek zemního plynu z Ruska do několika zemí Evropské unie. Například do Německa se objem dodávaného plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 snížil o 60 procent, na Slovensko proudí asi o polovinu méně plynu. Ceny komodity zareagovaly růstem o několik desítek procent, jelikož se zkombinovaly vlivy snížených dodávek z Ruska a vlny horkých dní v Evropě, což vedlo ke snížení nabídky a růstu poptávky na trhu se zemním plynem.

Pokud navíc nedojde k brzkému obnovení dodávek plynu do Evropské unie, významně zpomalí proces plnění zásobníků plynu pro nadcházející topnou sezónu. Taková situace bude dále zvyšovat cenový tlak. Ten nejspíše také vzroste s tím, jak Evropská unie bude postupně zavádět embargo na dovoz ruské ropy pomocí námořní dopravy. Od konce letošního roku by tak měly klesnout dodávky ruské ropy do sedmadvacítky asi o dvě třetiny.

Pro výrobní ceny bude také zásadní mzdový vývoj. Odbory poměrně legitimně požadují, aby zaměstnavatelé kompenzovali zaměstnancům vysokou inflaci a nejméně o ni navýšili nominální mzdy. Existuje zde ale riziko, že takový scénář přinese rozpoutání mzdově-inflační spirály, což by znamenalo jediné: vysoká inflace by s námi zůstala řadu dalších měsíců, možná i let. 

Česko je v situaci, jakou minimálně od devadesátých let ještě nezažilo.

 

Roman Vykouřil, Hlavní analytik společnosti Wonderinterest s.r.o

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.



Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688