Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.03.2004 09:14:11

Lednový vývoj dovozních a vývozních cen

Další zlepšení směnných relací
Indexy cen dovozu a vývozu - leden, únor 2004

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR
Leden 2004

Meziměsíční srovnání:
- Dovozní i vývozní ceny se zvýšily o 0,5 %, resp. o 0,9 %, a zrychlily tak svůj meziměsíční růst oproti prosinci. Toto zvýšení cen bylo ovlivněno také vývojem kurzu koruny k hlavním cizím měnám. V lednu koruna oslabila vůči euru o 1,3 % (v prosinci o 1,0 %), což bylo jen částečně kompenzováno posílením koruny vůči dolaru - v lednu o 1,4 % (v prosinci o 3,9 %). Cenový pohyb v lednu je každým rokem významně ovlivňován nově dohodnutými smluvními cenami mezi ekonomickými subjekty, které pak v řadě případů zůstávají v platnosti po celý rok.

V dovozu se nejvíce zvýšily ceny polotovarů (o 1,4 %, především neželezných kovů). Ty měly zároveň i největší vliv na zvýšení celkového indexu cen dovozu. Významný vliv měl i růst cen strojů a dopravních prostředků, jejichž ceny se stejně jako v prosinci zvýšily i v lednu o 0,3 % (hlavně strojů a zařízení k výrobě energie). Nejvíce klesly ceny nerostných paliv (o 1,1 %, zejména zemního plynu).

Ve vývozu se zvýšily ceny u všech sledovaných skupin. Největší cenový růst ČSÚ zaznamenal u nerostných paliv (o 4,6 %, zejména u uhlí). Nejvýraznější vliv na zvýšení celkového indexu cen vývozu (více než z poloviny) však mělo zvýšení cen ve skupinách stroje a dopravní prostředky a polotovary.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 100,4 %, což byla nejlepší hodnota od dubna roku 2003. Nejvyšší byla tato hodnota u nerostných paliv 105,8 %. Směnné relace u strojů a dopravních prostředků dosáhly příznivé hodnoty 100,3 % a proti minulému měsíci se tak zvýšily o 0,3 procentního bodu. Nepříznivé byly směnné relace v podstatě jen u polotovarů 99,5 %.

Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny meziročně klesly v lednu stejně jako v prosinci o 0,3 %. Již druhý měsíc se výrazně snížily ceny nerostných paliv, tentokrát o 10,7 % (především ropy). Ceny nerostných paliv měly zároveň největší vliv na pokles celkového indexu cen dovozu. Ceny strojů a dopravních prostředků se snížily o 0,6 % (hlavně kancelářských strojů a výpočetní techniky). Naopak nejvíce se zvýšily dovozní ceny surovin a polotovarů (o 4,2 %, resp. o 3,5 %).

- Vývozní ceny pokračovaly v růstu od dubna roku 2003. V lednu roku 2004 vzrostly o 2,1 %, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v prosinci. K nejvýraznějšímu cenovému růstu došlo u nerostných paliv (o 7,9 %, zejména u plynu, elektřiny a uhlí). Dominantní vliv na zvýšení celkového indexu cen vývozu však mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 2,0 % (především kancelářských strojů a výpočetní techniky). Klesly pouze ceny nápojů a tabáku o 8,1 %.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 102,4 %. Je to nejlepší výsledek od června roku 2002, kdy směnné relace dosáhly hodnoty 103,1 %. Nejvyšší byla tato hodnota v lednu roku 2004 u nerostných paliv 120,8 %. Dlouhodobě příznivé hodnoty byly také u strojů a dopravních prostředků a u hotových výrobků (102,6 %, resp. 102,1 %). Hodnota směnných relací u strojů a dopravních prostředků se zvýšila o 0,4 procentních bodů oproti prosinci minulého roku. Nepříznivé hodnoty směnných relací byly z významnějších skupin především u surovin a polotovarů (97,4 %, resp. 98,6 %).


Index světových cen ČSÚ 1)
Únor 2004

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu se v úhrnu zvýšily jen minimálně - pouze o 0,1 %, když ceny dvou hlavních sledovaných komodit ropy a plynu doznaly jen malých změn. Cena zemního plynu se zvýšila o 0,5 %, cena ropy Brent se snížila o 0,9 %. Cena ropy mírně klesala v souvislosti s růstem ropných rezerv a zmírňováním chladného počasí v USA a zároveň i v souvislosti se znovuotevřením dalšího přístavu v Perském zálivu. Rozhodnutí ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu snížit od dubna těžbu o jeden milion barelů denně a zároveň o okamžitém zákazu nadlimitní těžby 1,5 mil.barelů se začalo projevovat až v druhé polovině února a nemělo zatím na měsíční průměr ceny ropy podstatný vliv. Rostly ceny většiny sledovaných komodit – především kovů – o 5,7 %. Zvýšily se zde hlavně ceny neželezných kovů, u kterých se projevuje vysoká asijská poptávka a opoždění plánování investic těžebních společností podmiňujících zvýšení produkce. Klesly pouze ceny textilních surovin a kůží.

Meziročně:
- Světové ceny byly v úhrnu vyšší o 2,1 %, což byl nejnižší meziroční růst od září roku 2002. Důvodem byl poměrně malý, navíc protisměrný cenový pohyb dvou hlavních sledovaných komodit ropy a plynu. Cena zemního plynu se meziročně zvýšila o 6,0 %, cena ropy Brent se snížila o 5,5 %. Na meziroční pokles cen ropy působila vedle výše zmíněného meziměsíčního poklesu i vysoká cenová hladina ropy před rokem, kdy se cena kvůli blížícímu se válečnému konfliktu v Iráku, poklesu ropných rezerv a pomalé obnově po stávce ve Venezuele dostala na dvanáctileté maximum. Ceny kovů se v úhrnu zvýšily o 32,9 %, což bylo o 4 procentní body více než v lednu. Vedle výše zmíněných důvodů cenového růstu neželezných kovů je třeba se zmínit i o rychlém růstu cen platiny v souvislosti s vyšším použitím v automobilovém průmyslu z důvodu přísných emisních norem. Růst cen zlata je spojen se slabým dolarem. Rostly i ceny většiny ostatních sledovaných komodit, klesly především v úhrnu ceny potravin a kůží.

1) Světové ceny sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688